Kijk ook eens bij de
vragen en reacties
of heeft u zelf een tip?

Johan Plageman (1942-2018)


De op 9 februari 2018 overleden Johan Plageman is niet alleen herdacht als voormalig directeur van de zuivelcoöperatie Coberco en van Friesland Coberco Dairy Foods (later Friesland Campina). Voordat hij het bedrijfsleven inging had Plageman een carrière als profvoetballer. Hij was speler en aanvoerder van FC Twenthe en bij DOS (voorloper van FC Utrecht). In die voetbalperiode studeerde hij af als econoom en werd hij de eerste doctorandus in het profvoetbal.
In 1985 kwam hij bij Coberco dat toen onder leiding stond van René Mattheusens. Het was de tijd van de melkquota, toenemende concurrentie in binnen- en buitenland, schaalvergroting, sluiting van fabrieken en de ontwikkeling van merkproducten. Plageman werd in 1991 directievoorzitter van Coberco. Niet lang daarna werd bekend dat zijn bedrijf met Friesland Frico Domo besprekingen voerden over samenwerking. Maar in juni 1992 bleek zo’n fusie nog een stap te ver. Vijf jaar later was de fusie wel mogelijk. Grote broer Friesland Dairy Foods mocht de nieuwe directievoorzitter leveren. De extraverte André Olijslager overheerste binnen het nieuwe directieteam dusdanig dat Plageman en twee andere Coberco-directeuren binnen twee jaar waren vertrokken.
Plageman keerde later terug in de voetbalwereld. Van 2002 tot 2006 was hij directeur van FC Twente. Friesland Campina herdacht hem in een advertentie. Genoemd werden de “waardevolle wijze waarop hij Coberco heeft gemoderniseerd”; zijn ‘belangrijke rol” in de “versterking van de positie van de zuivelindustrie…door de realisatie van vele fusies”;  “zijn integere wijze van leidinggeven” en “zijn bescheiden persoonlijkheid”.
 


Johan Plageman in 1995
Foto Zuivelzicht