Kijk ook eens bij de
vragen en reacties
of heeft u zelf een tip?

20.000 ton kaas in Roermond
Tachtig jaar lang (1934-2014) heeft in Roermond het Zuid Nederlandsch Koelhuis gestaan. In de jaren tachtig was er 20.000 ton kaas opgeslagen. Frans Savelkouls, oud-medewerker van Friesland Campina, heeft zojuist een boek met veel foto’s gepubliceerd over de geschiedenis van dit koelhuis: Boter, Eieren & Kaas.
 
In het begin stond het koelhuis aan de Prins Bernhardstraat vol met eieren, boter, vlees, groenten en fruit. Vanaf de jaren 40 was boter het voornaamste product, na 1969 werd het een kaaspakhuis. Op het hoogtepunt lag er 20.000 ton kaas en werkte er 200 mannen en vrouwen. Van die laatste periode staan elders op deze website foto’s.
Frans Savelkouls beschrijft hoe Limburgse notabelen ‘met verstand en grote voorzichtigheid’ omgingen met het geld van de boerenbevolking in Limburg en Oost-Brabant en tegelijkertijd durfden te investeren in een onderneming van grote omvang. De eerste 10 jaar waren direct de meest roerige met de crisis van de jaren dertig en de wereldoorlog die daarop volgde. Het koelhuis speelde een belangrijke bij het inspelen op de wisselende marktomstandigheden.
 
Meerwaarde
Savelkouls heeft een meerwaarde aan dit boek gegeven door veel fotomateriaal op te nemen, in totaal zo’n 20 pagina’s. We zien niet alleen de leidinggevenden maar ook de medewerkers, waaronder de ondernemingsraad en de personeelsvereniging. Bijzonder voor een gedenkboek zijn de genealogische gegevens van de voornaamste bestuurders en directeuren van het koelhuis. Hij ontdekte dat deze ‘regenten’, die behoorden tot de ‘smalle intellectuele top van de samenleving’, ook familie van elkaar waren in een flink aantal gevallen.
Het boek Boter, Eieren & Kaas is verkrijgbaar bij de auteur: Frans Savelkouls, Dieze 51, 5061 NV Oisterwijk, e-mail: frans.ans.savelkouls@hetnet.nl
3-6-2015