Kijk ook eens bij de
vragen en reacties
of heeft u zelf een tip?

Restauratie schoorsteen in Leunen


Hij rookt niet maar verder staat de schoorsteen van de zuivelfabriek in Leunen bij Venray er weer prachtig bij. Dat is te danken aan de stichting Industrieel Erfgoed Melkfabriek Venray. De stichting wil de fabriek, die in 1985 is gesloten, behouden als herinnering aan de industriële ontwikkeling van Venray. De vervallen schoorsteen is onlangs gerestaureerd en op 15 juli feestelijk in gebruik genomen.
De schoorsteen is in 1942 gemetseld met conische baksteen uit Venlo en is de enige in de regio die bewaard is gebleven. Dat is ook de reden dat de provincie Limburg een flinke subsidie verleende naast de bijdragen van de gemeente, het Prins Bernhard Cultuurfonds en anderen.
De geschiedenis van de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Venray gaat terug tot 1905. Het bedrijf in Leunen is verschillende keren verbouwd en uitgebreid, het laatst in 1966-67. De fabriek ging in 1971 op in coöperatie De Maasvallei en specialiseerde zich toen  in boter. Na fusies werd ze onderdeel van Campina. Deze sloot de fabriek in 1986. In het gebouw is nu o.a. een dierenkliniek gevestigd.
24-7-2016