Kijk ook eens bij de
vragen en reacties
of heeft u zelf een tip?

100-jarige kaashandel in Edam


In een monumentaal pand aan de Voorhaven in Edam begon in 1916 Johannes Schardam met een compagnon de kaashandel Gestam. De achterkleinkinderen die nu het bedrijf leiden, kregen onlangs bij de viering van het 100-jarig bestaan te horen dat zij zich voortaan Hofleverancier mogen noemen.
 
Op oude foto’s zien we karren vol met Edammer bollen voor het pakhuis staan. Gestam verhandelde de productie van de kaasfabriekjes in de omgeving van Edam. Veel van die Edammers gingen naar het buitenland, al dan niet voorzien van een beschermlaagje rode paraffine of van rood cellofaan. Want in het buitenland waren ze gewend dat de Edammers een rode korst hebben.
Later breidde Gestam het assortiment uit en leverde het alle soorten Nederlandse kaas. Van twee weken jonge Edammers tot overjarige Goudse. Ze rijpten zonder temperatuurregeling op houten stellingen.
De romantiek van het vak is er nu wat minder geworden, want Gestam bouwde in 2002 een modern pakhuis op een bedrijventerrein in Edam. Maar het oude pakhuis aan de Voorhaven bleef in gebruik. De Koophandel is de naam van het gebouw dat uit 1740 stamt. Er is nog steeds kaas in opgeslagen en bezoekers kunnen er op zaterdag kaas proeven.
12-12-2016