Kijk ook eens bij de
vragen en reacties
of heeft u zelf een tip?

Kranendonk: laatste directeur CCF


De eind mei 2019 overleden Arie Jan Kranendonk was de laatste directeur van de Coöperatieve Condensfabriek Friesland (CCF) vóór de fusie met Noord Nederland in 1990. Hij was in 1930 geboren in het Zuid-Hollandse Maasdam en studeerde werktuigbouwkunde in Delft. Na functies bij technische bedrijven kwam hij in 1975 naar Leeuwarden als commercieel directeur.
De CCF was het paradepaardje van de Friese zuivel met een sterk merk als Friesche Vlag en vestigingen in Azië en Afrika. Kranendonk stimuleerde de expansie in het buitenland. Zo werden in 1984 zeven fabrieken van Foremost in Azië overgenomen. En in 1985 werd er voor 142 miljoen gulden geïnvesteerd in een nieuwe blikmelkfabriek in Leeuwarden. Kranendonk zei bij de opening dat de toekomst er rooskleurig uitzag met een groeiende vraag naar voedsel in de wereld.
Maar vanaf datzelfde jaar 1985 stokte de groei en daalden de winsten. In plaats van een CCF-uitkering boven het reguliere melkgeld moesten de Friese boeren geld bijleggen om de CCF overeind te houden. Er kwamen reorganisaties en er gingen arbeidsplaatsen verloren.
Uiteindelijk ging de CCF in 1990 op in de fusie-organisatie Friesland Frico Domo. Die kreeg een nieuwe directievoorzitter. Kranendonk was toen 61 en ging met pensioen. Hij had nog verschillende commissariaten achter de hand, zoals bij Ahold en de Nederlandse Bank. En in 1992 werd hij voorzitter van de landelijke Vereniging van Kamers van Koophandel en Fabrieken.
9-6-2019
Bron foto: Flitsen, personeelsblad Ahold, 1985