Kijk ook eens bij de
vragen en reacties
of heeft u zelf een tip?

150 jaar Friesland Campina?


Friesland Campina viert dit jaar feest vanwege het 150-jarig bestaan. Op de website lezen we:
“Het verhaal van FrieslandCampina en onze relatie met melk begint in 1871. In dat jaar besloten boeren hun krachten te bundelen en plaatselijke zuivelfabrieken te stichten.”  
Er zou een document uit 1871 bestaan waarin boeren plannen bespreken om een zuivelfabriek te stichten. Het gaat om de' Vereniging tot Ontwikkeling van den Landbouw in Hollands Noorderkwartier'. Maar van een zuivelfabriek was toen nog geen sprake.
De eerste fabrieken zijn wél in dat jaar opgericht, maar dat waren initiatieven van eenlingen: Van der Breggen in Waddinxveen en Meuler in Broek in Waterland. In 1872 volgde de eerste gezamenlijke fabriek: de Maatschappij tot bereiding van kaas in Wieringerwaard.
Opvallend is dat er nu wagens van Campina rondrijden met de tekst “Anno 1871”. Terwijl de naam Campina in 1964 voor het eerst in de zuivel is gebruikt voor elf boterfabriekjes in de Kempen, bij Eindhoven. Eerder had een Noord-Brabantse margarinefabrikant in 1900 deze merknaam gedeponeerd.
 
Nutricia 125 jaar
Minder twijfel is er over de begindatum van Nutricia. In 1896 begon Martinus van der Hagen een zuivelfabriek in Zoetermeer. Eén jaar later ging hij daar ’kindermelk’ produceren op basis van een Duits recept. Overigens werd de naam Nutricia toen nog niet gebruikt. Dat gebeurde in 1899. Het bedrijf liet het niet bij kindermelk alleen. In 1932 lanceerde het Chocomel, dat nog steeds bestaat maar nu eigendom is van FrieslandCampina, evenals de yoghurtdrank Fristi en de koffiemelk Nutroma. Nutricia specialiseerde zich in medische voeding en werd in 2007 overgenomen door het Franse Danone.
22-10-2021