Kijk ook eens bij de
vragen en reacties
of heeft u zelf een tip?

Bernard Bijvoet, veelzijdige zuivelmanAfbeelding met tekst, person, persoon, stropdas

Automatisch gegenereerde beschrijving
Bernard Bijvoet in 1997.
 
Bernard Bijvoet (1940-2017) was een veelzijdig man. Hij begon in de suiker maar werkte de langste tijd in de zuivelindustrie. Hij was ook commissaris bij de Rabobank en Avebe (aardappelzetmeel) en actief in de paardenwereld.
Bijvoet begon zijn loopbaan bij CSM, de particuliere suiker(bieten)fabriek. In 1982 vervolgde hij zijn carrière in de coöperatieve zuivel. Hij werd directeur van de Frico, de organisatie die de kaas van Friese fabrieken moest verkopen. Hij schoof op naar de fusie-organisatie van Frico en het Drentse Domo. Daar moest hij laveren tussen de Friese en Drentse belangen en de directeuren van de verschillende fabrieken. Toen in 1991 de meeste noordelijke zuivelorganisaties fuseerden tot Friesland Frico Domo moest hij het veld ruimen.
Twee jaar later vervolgde hij zijn loopbaan bij Campina Melkunie, waar hij in 1993 voorzitter werd van de Raad van Bestuur. Onder zijn leiding werden fabrieken in het buitenland gekocht (Duitsland, Rusland, Polen). Hij was in die jaren een vooraanstaand en gezaghebbend zuivelman. Na zijn afscheid in 2000 was hij nog jaren actief als commissaris bij o.a. de Rabobank en Avebe. En hij kwam terug in de zuivel door commissaris te worden bij de nieuw opgerichte, particuliere, zuivelfabriek van A-ware in Heerenveen. Zijn liefde voor de paardensport kwam tot uiting in zijn voorzittersfuncties bij het internationale concours-hippique Indoor Friesland en bij de KWPN, dé fokkerij-organisatie voor paarden. Bij zijn overlijden herdacht FrieslandCampina, het fusiebedrijf van Friesland Foods en Campina, Bijvoet met een advertentie: 'Hij was een markant bestuurder met een bijzondere belangstelling voor kaas.”
Bronnen: Het Financieele Dagblad; Harry J. Vellenga, In de melk brokkelen, 2019. Foto: Zuivelzicht.
15-9-2017