Kijk ook eens bij de
vragen en reacties
of heeft u zelf een tip?

- Woonwijk rond melkfabriek in Arnhem


​​​​​​​De sinds 2003 leegstaande Coberco-fabriek in Arnhem blijft behouden als industrieel monument. Rondom het gebouw komt een nieuwe woonwijk, het Coberco-kwartier. Naar aanleiding daarvan is een publicatie gemaakt over de geschiedenis van de fabriek, de architect Feenstra en de nieuwbouw: De Melkfabriek in Arnhem.
 
De geschiedenis van de fabriek, beschreven door Jos Lankveld, begon in 1920. Toen nam de Coöperatieve Arnhemse Melkinrichting en Zuivelfabriek (CAMIZ) de fabriek van melkinrichting De Vooruitgang aan de Westervoortsedijk over. Met de groei van de CAMIZ, die heel Arnhem van melk voorzag, werd ook de fabriek steeds groter. Deze werd in de oorlog verwoest. Er kwam een nieuwe fabriek in 1957. De CAMIZ werd later onderdeel van Coberco, een bundeling van zuivelfabrieken in Gelderland en Overijssel. Deze fuseerde in 1997 met Friesland Dairy Foods. De Arnhemse fabriek werd in 2003 gesloten.
Een hoofdstuk is gewijd aan architect Gerrit Feenstra. Deze Friese zoon van een melkveehouder en kaasmaker bouwde honderden zuivelfabrieken in Noord- en Oost-Nederland. Hij begon zijn loopbaan in Arnhem met de uitbreiding van de CAMIZ-fabriek in 1921. Hij ontwierp nieuwe gebouwen in 1926-1927 en de nieuwbouw na de Tweede Wereldoorlog.
De leegstaande fabriek is in de afgelopen jaren gebruikt voor grote evenementen zoals de Arnhemse Mode-Biënnale. In de toekomst krijgen de grote hallen een publieke functie, voor de nieuwe woonwijk en voor de rest van de stad.
De Melkfabriek in Arnhem. Van zuivelindustrie naar wonen, werken en ontspannen, is verschenen bij uitgeverij Matrijs (www.matrijs.com) en kost € 9,95.